Cultureel erfgoed in Schinnen

Cultureel erfgoed in Schinnen

beleef eeuwenoude historie en verhalen

Schitterend Schinnen kent een lange en bewogen historie. Vele unieke monumenten kunnen in Schinnen nog bekeken en bezocht worden. Ieder monument heeft zijn eigen verhaal.

Bewonder het erfgoed van Schinnen

Kasteel Amstenrade

De Hommerter Allee is de oude oprijlaan van Kasteel Amstenrade. Het kasteel wordt bewoond door de familie d’Ansembourg. De internationale uitstraling van het gebouw en de familie geven het geheel een bijzonder aura. Het kasteel is het mooiste voorbeeld van neo-classicisme in Nederland. De achttiende-eeuwse architect Digneffe tekende een symmetrisch gebouw, maar zijn plan is niet helemaal uitgevoerd, wat de bijzondere L-vorm verklaart. Al in de 12e eeuw lag hier een burcht. Vanaf 1350 was dit het woonhuis van de familie Huyn van Amstenraed, later van de prinsen De Ligne. Charles Joseph De Ligne, de ‘Grand Seigneur’, diplomaat, veldheer, filosoof en essayist moest het kasteel verkopen wegens schulden. De nieuwe eigenaar, Nicolaas Willems, die carrière maakte aan het hof van de Luikse Prinsbisschop, liet het huidige kasteel bouwen. Via vererving en huwelijk kwam het in bezit van de familie d’Ansembourg. Deze begon met de aanleg van het kasteelpark in Engelse landschapsstijl. De oranjerie is nu onderdeel van een tuincentrum. Boven in het park ligt de Kloes, een grot uit mergelsteen en veldbrandsteen, onderdeel van de Engelse landschapstuin. De circa 65 soorten bomen maken een bezoek aan het kasteelpark meer dan de moeite waard.

Lees meer

Kasteel Doenrade

Doenrade is een oud dorp, vermoedelijk al uit de 12e eeuw. De kerk van Doenrade is uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Ongeveer 300 meter ten zuiden van het dorp ligt kasteel Doenrade in een adembenemend mooie omgeving. Het 16e-eeuwse kasteel (verbouwd in de 18e eeuw) is in gebruik als hotel-restaurant, u kunt er slapen, eten en iets drinken. Het kasteel ligt knus tussen zijn hoeven, die nog steeds als boerenbedrijf in gebruik zijn. De combinatie van een kasteel met een boerenhoeve als voorburcht is typisch voor Zuid- Limburg. Bij kasteel Doenrade kunt u nog een goede indruk krijgen van het sociaal-economische leven op dergelijke plekken. Bij de kasteelboerderij staan twee oude linden, ook wel ‘liefdesboom’ genoemd, vanwege het hartvormig blad. Linden kunnen 250 jaar oud worden en 30 meter hoog. Het hout is zacht en poreus, goed voor houtsnijwerk.

Lees meer

Kasteel Terborgh

Kasteel Terborgh, ook wel ‘Huis Schinnen’, was het stamslot van de Heren van Schinnen. De eerste burcht is gebouwd door een vertrouweling van keizer Karel de Grote. Er resten alleen nog sporen van een motte (versterkte vluchtheuvel) achter het huidige kasteel, dat in feite een 16e en 17e eeuwse verbouwing van de oude voorburcht is. De kapel, te zien vanaf de binnenplaats, is 17e eeuws. Kasteel Terborgh speelde een rol in de Bokkenrijdertijd. Er waren rechtszittingen, kerkers, pijnbanken en een galg. Een gearresteerde bokkenrijder rukte zich los tijdens zijn rechtszitting en vluchtte de kapel in, rekenend op kerkelijke onschendbaarheid. Maar de rechter besloot dat die onschendbaarheid niet gold voor huis-kapellen: de bokkenrijder moest hangen. De laatste telg van het geslacht Schinnen overleed in 1763. Het kasteel is niet te bezichtigen. Voor het kasteel ligt een prachtige, oude watermolen. Voor het kasteel staat tussen vier bomen een monumentaal kruisbeeld.

Lees meer

Fabritiushuis

Het gehucht Wolfhagen kenmerkt zich door lintbebouwing. Het verbluffende Fabritiushuis (renaissancehuis uit het begin van de 17e eeuw) is één van de oudste monumenten binnen de gemeente Schinnen. Het huis is gebouwd door de familie Timmers (Latijn: Fabritius) die in Limburg generaties lang kerkelijke leiders en politieke bestuurders leverde. Nu is het in gebruik als kantoor en woonhuis. Eromheen liggen bijzonder mooie Limburgse boerderijen waarvan enkele in de 17e eeuw getuige waren van de oprichting van de eerste Bokkenrijdersbende. Door armoede gedreven vormden de mensen misdadige bendes die met brandbrieven, gewelddadige overvallen en duivelse rituelen de gevestigde orde flink onder druk zetten. Gevangen Bokkenrijders werden opgehangen in het nabijgelegen Danikerbos. Vandaag is van die duivelse terreurperiode niets meer te merken, integendeel: in Wolfhagen ligt in een zeer rustieke omgeving de ‘Lijsterhof’ (gebouw met karakteristieke klokgevel uit 1939). Hier kunt u genieten van een geweldige natuur in een prachtige omgeving.

Lees meer

Plinthos

Het kiezelpad loopt rondom Plinthos. Plinthos is een oude steenfabriek (met het bijzondere Ringovensysteem) die vroeger St. Jozef heette. De fabriek dateert uit 1920 en is tot 1974 in bedrijf geweest. De ringoven is uniek, de fabriek is rijksmonument. In 2002 werd het gebouw gerestaureerd, waarbij zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van milieuvriendelijke, duurzame en hergebruikte materialen. Het gebied rond Plinthos is door cultuurhistorische ingrepen en de achtergebleven resten van bouwmateriaal, een gevarieerd leefgebied voor allerlei planten en dieren. Zo komen hier de bijenorchis en de levendbarende hagedis voor. Vanaf medio 2014 wordt er in Plinthos een horecagelegenheid met grote natuurspeeltuin gevestigd. Tevens zal er in de ringoven een permanente expositie over de steenfabricage gecreëerd worden.

Kerk Sweikhuizen

De naam Sweikhuizen is misschien afkomstig van het woord Zweihuizen ofwel twee huizen (Stammenhof, het bovenhuis, en Biesenhof, het benedenhuis). Sommigen herkennen het oude Germaanse woord ‘zwaag’ (land waar vee wordt geweid) in de naam Sweikhuizen. Stammenhof en Biesenhof besloegen een gebied dat uitgestrekter was dan het huidige kerkdorp. Ertussen, in Sweikhuizen, woonden pachters en knechten. De R.K. Kerk van Sweikhuizen is een juweeltje. Het bakstenen gebouwtje met torentje op het dak, stamt uit 1739 en heeft een barok uiterlijk. De laatgotische preekstoelkuip, een barok altaar, een oksaal uit 1851 en het mooie licht maken de kerk sfeervol. Van heinde en verre komen mensen naar deze kerk om er te trouwen.

Lees meer

Schepenbank in Oirsbeek

Door de Grachtstraat in Oirsbeek stroomt een ondergrondse beek, de Vloot. Het woord ‘Oir’ komt waarschijnlijk van de ijzerhoudende grond in deze buurt. De kerk in het centrum is oorspronkelijk uit de 13e of 14e eeuw en is in 1953 herbouwd naar een ontwerp van Peutz. De toren is uit 1514. In de Schepenbank werd vroeger recht gesproken. Enkele van de geruchtmakendste veroordelingen van de bokkenrijders hebben in dit gebouw plaatsgevonden. Onder de Schepenbank is nog een Romeinse waterput. Het bronzen beeld op de markt herinnert aan de zelfstandige gemeente Oirsbeek. De Fatimagrot in de omgeving van de Janssenmolen aan de Boompjesweg is in 1946 gebouwd in één van de holle wegen van Oirsbeek uit dankbaarheid dat Oirsbeek gespaard is gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ‘Janssenmeule’ uit 1878 (bovenkruier met stenen romp) is in 2011 door Stichting Limburgs Landschap gekocht en gerestaureerd. Hier wordt tegenwoordig onder andere het spelt gemaald dat in de regio wordt verbouwd.

Lees meer

Meer over Schitterend Schinnen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website