Highlights van Schinnen

Highlights

in schitterend Schinnen

Voor het eerst in Schinnen? Of ben je er al vaker geweest?
Wij hebben een lijst gemaakt van highlights die je in ieder geval gezien moet hebben tijdens je verblijf.

Deze highlights mag je niet missen!

1

Beukenberg (uitkijkpunt)

De Beukenberg ligt vlak ten noorden van het centrum van Oirsbeek. Boven aan de helling ligt de buurtschap Klein-Doenrade. De heuvel vormt samen met onder andere de westelijker gelegen Duivelsberg en de oostelijker gelegen heuvelrug Boomkensberg. De Beukenberg wordt van de Duivelsberg gescheiden door de Tomkensgrub, een droogdal of grub waar een holle weg doorheen loopt. De heuveltop steekt ongeveer 35 meter boven het dal uit en wordt omzoomd door hellingbos. De gelijknamige helling Beukenberg is populair in de wielersport. De helling heeft een gemiddelde hellingsgraad van 3,1 procent. Het steilste gedeelte van de klim ligt vlak bij de top en heeft een hellingsgraad van rond de 7 procent.

Lees meer
2

Kerk Sweikhuizen

De naam Sweikhuizen is misschien afkomstig van het woord Zweihuizen ofwel twee huizen (Stammenhof, het bovenhuis, en Biesenhof, het benedenhuis). Sommigen herkennen het oude Germaanse woord ‘zwaag’ (land waar vee wordt geweid) in de naam Sweikhuizen. Stammenhof en Biesenhof besloegen een gebied dat uitgestrekter was dan het huidige kerkdorp. Ertussen, in Sweikhuizen, woonden pachters en knechten. De R.K. Kerk van Sweikhuizen is een juweeltje. Het bakstenen gebouwtje met torentje op het dak, stamt uit 1739 en heeft een barok uiterlijk. De laatgotische preekstoelkuip, een barok altaar, een oksaal uit 1851 en het mooie licht maken de kerk sfeervol. Van heinde en verre komen mensen naar deze kerk om er te trouwen.

Meer over Sweikhuizen
3

Mariakapel

Verscholen in het bos op de Krekelberg ligt een mooie Mariakapel. Deze kapel is gebouwd in het jaar 1939 om vrede af te smeken in tijden van oorlogsdreiging. De kapel is elk jaar eindpunt van een drukbezochte processie. Soms gaat de processie niet door vanwege een vervelende plaag in het bos: de processierups.

Lees meer over de Mariakapel
4

Mijnspoorpad

Het Mijnverleden heeft in Zuid-Limburg en vooral in de Westelijke Mijnstreek een onuitwisbare indruk achter gelaten. De gedachte aan deze periode mag uiteraard nooit verloren gaan. Het oude Mijnspoor van Schinnen tot Hoensbroek is hiertoe speciaal ingericht. Langs het zogenaamde Mijnspoorpad zijn in totaal 8 rustbankjes compleet in Mijn-verleden-stijl geplaatst. In de buitengebieden van Schinnen, op een steenworp afstand van de Muldersplas, zijn verder 20 educatieve Mijnspoorpalen geplaatst. Elke paal herinnert via een prikkelende vraag naar het Mijnverleden van deze regio.

Lees meer
5

Schepenbank

In de Schepenbank werd vroeger recht gesproken. Enkele van de geruchtmakendste veroordelingen van de Bokkenrijders hebben in dit gebouw plaatsgevonden. Onder de Schepenbank is nog een Romeinse waterput. Het bronzen beeld op de markt herinnert aan de zelfstandige gemeente Oirsbeek. De Fatimagrot in de omgeving van de Janssenmolen aan de Boompjesweg is in 1946 gebouwd in een van de holle wegen van Oirsbeek uit dankbaarheid dat Oirsbeek gespaard is gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ‘Janssenmeule’ uit 1878 (bovenkruier met stenen romp) is in 2011 door Stichting Limburgs Landschap gekocht en gerestaureerd. Hier wordt tegenwoordig onder andere het spelt gemaald dat in de regio wordt verbouwd.

Lees meer
6

Fabritiushuis

Het verbluffende Fabritiushuis (renaissancehuis uit het begin van de 17e eeuw) is een van de oudste monumenten binnen de gemeente Schinnen. Het huis is gebouwd door de familie Timmers (Latijn: Fabritius) die in Limburg generaties lang kerkelijke leiders en politieke bestuurders leverde. Eromheen liggen bijzonder mooie Limburgse boerderijen waarvan enkele in de 17e eeuw getuige waren van de oprichting van de eerste Bokkenrijdersbende. Vandaag is van die duivelse terreurperiode niets meer te merken, integendeel: in Wolfhagen ligt in een zeer rustieke omgeving de ‘Lijsterhof’ (gebouw met karakteristieke klokgevel uit 1939). Hier kunt u genieten van een geweldige natuur in een prachtige omgeving.

Meer over het Fabritiushuis
7

Mulderplas

De Mulderplas werd 1984 aangelegd door het uitdiepen van de slikvijvers van de kolenmijnen, die grensden aan de Geleenbeek. De Mulderplas is nu een gesloten geheel, populair bij sportvissers, en omzoomd door bossen. Naar het noorden hebben we een fraai beeld van heuvels, bossen, weiden: de Krekelberg. Het Geleenbeekdal laat hier een parkachtig landschap zien, met bosjes, graslanden, fiets- en wandelpaden. Een mooi contrast is het aan de andere kant van de beek gelegen moerasbos, een natuurontwikkelingsproject. Verderop ligt Bierbrouwerij Alfa, die sinds mensenheugenis met eigen bronwater natuurzuiver bier brouwt.

Lees meer over de Muldersplas
8

Vogelzang

In het dorp Puth vind je markante vakwerkhuizen waaronder de Vogelzang, met een atelier van een edelsmid. Ooit was er midden in het dorp de waterput waar de bewoners van Onderste Puth en Bovenste Puth elkaar ontmoetten. Nu staat er de kerk, die in 1930 werd gebouwd. Het terras achter de winkel ’t Sfeertje geldt als rustpunt voor wandelaars van het Pieterpad.

Lees meer over Vogelzang
9

Plinthos

Plinthos is een oude steenfabriek (met het bijzondere Ringovensysteem) die vroeger St. Jozef heette. Eromheen loopt een kiezelpad. De fabriek dateert uit 1920 en is tot 1974 in bedrijf geweest. De ringoven is uniek, de fabriek is rijksmonument. In 2002 werd het gebouw gerestaureerd, waarbij zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van milieuvriendelijke, duurzame en hergebruikte materialen. Het gebied rond Plinthos is door cultuurhistorische ingrepen en de achtergebleven resten van bouwmateriaal, een gevarieerd leefgebied voor allerlei planten en dieren. Zo komen hier de bijenorchis en de levendbarende hagedis voor.

Lees meer
10

Kasteel Amstenrade

Al in de 12e eeuw lag hier een burcht. Vanaf 1350 was dit het woonhuis van de familie Huyn van Amstenraed, later van de prinsen De Ligne. Charles Joseph De Ligne, de ‘Grand Seigneur’, diplomaat, veldheer, filosoof en essayist moest het kasteel verkopen wegens schulden. De nieuwe eigenaar, Nicolaas Willems, die carrière maakte aan het hof van de Luikse Prinsbisschop, liet het huidige kasteel bouwen. Via vererving en huwelijk kwam het in bezit van de familie d’Ansembourg. Deze begon met de aanleg van het kasteelpark in Engelse landschapsstijl. De oranjerie is nu onderdeel van een tuincentrum.

Meer over Kasteel Amstenrade
11

Kasteel Terborgh

Kasteel Terborgh, ook wel ‘Huis Schinnen’, was het stamslot van de Heren van Schinnen. De eerste burcht is gebouwd door een vertrouweling van keizer Karel de Grote. Er resten alleen nog sporen van een motte (versterkte vluchtheuvel) achter het huidige kasteel, dat in feite een 16e en 17e eeuwse verbouwing van de oude voorburcht is. De kapel, te zien vanaf de binnenplaats, is 17e eeuws. Kasteel Terborgh speelde een rol in de Bokkenrijderstijd. Er waren rechtszittingen, kerkers, pijnbanken en een galg.

Meer over Kasteel Terborgh

Meer over Schitterend Schinnen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website