Wandelen & Fietsen

Wandelen, fietsen & paardrijden

in Schitterend Schinnen

9 Wandelroutes in Schitterend Schinnen

1

Route van de kleine Kernen (16,5 km)

Deze route voert door een nauwelijks ontdekt stukje Limburg vol bossen, adembenemende vergezichten tot diep in Duitsland, lieflijke beekdalen en eeuwenoud akkerland. De route brengt je langs dorpen en gehuchten met sprookjesachtige namen als Etzenrade, Bingelrade, Doenrade, Quabeek, Merkelbeek en Jabeek. De route bestaat uit twee delen. Je kunt beide delen samen in ongeveer 5 uur lopen. Je kunt ook een van beide delen lopen. Download de route nu gratis.

  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Startpunt: Kasteel Doenrade, Limpensweg 20 Doenrade

Meer over de route van de kleine kernen
2

Graaf Lambertroute (12,5 km)

Deze route is genoemd naar de in 2007 onverwacht overleden Nederlandse diplomaat Lambert, graaf d’Ansembourg, in Amstenrade kortweg ‘der graaf’ genoemd. De route begint bij de voor Nederland ongekende pracht van kasteel Amstenrade. Je komt langs lanen en dorpen die vol zijn van Limburgse cultuur en geschiedenis, langs natuur, weilanden en akkers, langs lage beekdalen en hooggelegen vergezichten. De route bestaat uit twee delen. Je kunt in de plaats Merkelbeek afslaan naar het beginpunt bij Kasteel Amstenrade. Download de route nu gratis.

  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Startpunt: Parkeerplaats Hagendorenweg, Amstenrade

Meer over de Graaf Lambertroute
3

St. Rosaroute (16,3 km)

Deze wandeling voert door prachtige natuurgebieden, het historische Sittard en het schilderachtige Duitse plaatsje Hillensberg. De geologische breuklijn tussen het Zuid-Limburgse heuvelland en het middenterras van de Maas is goed te zien. Je passeert het grootste reservaat in Nederland voor de korenwolf, een bedreigde hamstersoort, en de pelgrimskapel van Sint Rosa. De route voert van het plateau van Doenrade (ca. 105 meter boven NAP) naar Sittard (45 meter boven NAP).

Meer over de St. Rosaroute
4

Plateau Roth Route (11,5 km)

De Plateau Roth Route voert je door een stukje Limburg met een heel eigen karakter. Verscholen in de plooien van de plateaus vind je deftige monumenten naast herinneringen aan de gruwelijke tijd van de Bokkenrijders; liefdevol gekoesterde natuur naast spectaculaire industrie. Oude dorpjes en ongekend ruime vergezichten vormen het onvergetelijke decor van deze route. Download de route nu gratis.

  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Startpunt: Kasteel Doenrade, Limpensweg 20 Doenrade

Meer over de Plateau Roth Route
5

Wanenbergroute (11,5 km)

Deze route biedt vergezichten en holle wegen, bossen en een wijngaard, lintdorpen en een dorp dat vroeger een abdij was. Woorden als ‘hondskerk’, ‘korenwolf’ en ‘wanenberg’ benadrukken de sprookjessfeer van het gebied, zelfs de zilverkleurig oplichtende chemische installaties aan de noordelijke horizon hebben iets magisch. Tijdens de hele wandeling ziet u hoe de unieke Limburgse geologie bepalend is voor zowel natuur als bebouwing. Download de route nu gratis.

  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Startpunt: Parkeerplaats bij de kerk te Puth, hoek Kerkweg en Pastoor Albertststraat

Meer over de Wanenbergroute
6

Danikerbergroute (6,5 km)

In dit gebied beginnen de Limburgse heuvels. En wat voor heuvels! De Danikerbergroute voert je langs steile bospaadjes met verrassende vergezichten naar boomgaarden met een unieke pruimensoort. Een monumentaal restaurant waar de Middeleeuwse Kleine Commanderij van de Duitse Orde was gevestigd, naast een berg waar volgens de legende ooit galgen voor de bokkenrijders stonden. Moderne zorg voor natuur en cultuurlandschap laten je genieten van dit eeuwenoude en unieke gebied.

Meer over de Danikerbergroute
7

Réngeloateroute (5 km)

De Réngeloateroute voert rond het spectaculair gelegen dorp Sweikhuizen. Een echt bergdorpje met steile straten en panoramische vergezichten, beboste heuvels, mythische maretak hoog in de bomen, wijnbouw en een uniek pruimenras: de Sjweikeser Réngeloate. Van het recente mijnverleden rest niet meer dan de naam ‘Koolweg’, maar de sfeer van het oude Limburgse platteland, met zijn heuvelende akkers en weilanden, met zijn fruitbomen, meidoornhagen en typische ‘sjtegelkes’, is er nog volop. 

Meer over de Réngeloateroute
8

Panoramaroute (14, 2 km)

De Panoramaroute voert je langs alles wat Limburg te bieden heeft. Middeleeuwse riddergoederen, Limburgse carréboerderijen, vakwerkhuizen, kerkjes en een klooster, lieflijke dorpjes, heuvels met panoramische vergezichten, akkers, weilanden, bossen… en voldoende plekjes om even uit te rusten en te genieten van de Limburgse gastvrijheid en culinaire cultuur. Download de route nu gratis.

Meer over de Panoramaroute
9

Beekdalroute (8 km)

Het Limburgse heuvellandschap is geologisch gezien een plateaulandschap waarin rivieren en beken brede dalen hebben uitgesleten. Op deze route krijg je een indruk van de vorming van dit miljoenen jaren oude landschap en tegelijk kom je op plekken waar het moderne Limburg nadrukkelijk aanwezig is: de goed verzorgde wegkruizen en kapelletjes, de ambachtelijke bierbrouwerij en stroopproducent en de liefdevol gekoesterde natuur met zijn voor Nederland unieke flora en fauna. Download de route nu gratis.

  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Startpunt: de Muldermolen, Thullerkerkweg Thull

meer over de Beekdalroute

Gedichten in het landschap

Wie in Schinnen wandelt, kan bij verschillende houten lessenaars halt houden en de tijd nemen om een gedicht te lezen.
Het idee hiervoor komt uit 2012, toen in gemeente Schinnen een gedichtenroute is samengesteld. In oktober 2017 hebben inwoners nieuwe gedichten kunnen insturen, die nu zijn geplaatst langs verschillende wandelroutes.

Meer over gedichten in het landschap

Mountainbike route

Dol op fietsen en op zoek naar een sportieve uitdaging? Fiets dan eens de Windraak mountainbike route. Ga op avontuur, maar houd rekening met landschap en natuur en blijf op de officiële route!

Ruiterroutes in Schinnen

Wandel- en fietsbrochures Schinnen

Meer over Schitterend Schinnen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website